Wat is een CCS-stekker?
CCS-stekker maakt snelladen voor uw voertuig mogelijk. CCS staat voor Combined Charging System en wordt zo genoemd omdat het zowel AC- als DC-laden ondersteunt. Er zijn twee hoofdtypen oplaadstekkers: de CCS1, die standaard is in Noord-Amerika, en de CCS2, die standaard is in Europa en een oplaadvermogen tot 170 kW biedt.
CCS1 is een verbeterde versie van type 1 AC-stekkers die twee extra stroomcontacten hebben die snel DC-opladen mogelijk maken. Terwijl CCS2-stekkers geavanceerde versies zijn van AC-stekkers van type 2, ook met twee extra stroomcontacten, die ook snel DC-opladen mogelijk maken. Ze bieden een laadvermogen dat varieert van 50kW tot 350kW.
Hoe werkt de CCS-stekker?
De CCS-stekker maakt snelladen in gelijkstroom mogelijk. Wanneer hij is aangesloten op uw elektrische voertuig, levert hij rechtstreeks gelijkstroom aan de batterij van uw auto, zonder dat deze eerst van wisselstroom moet worden omgezet door de interne omvormer van uw apparaat of het laadstation. Dit betekent dat de laadsnelheid kan worden verhoogd. CCS-laden levert een laadvermogen van 25 kW tot 350 kW, waardoor uw EV binnen een uur kan worden opgeladen. Dit wordt bevorderd door de twee extra laadaansluitingen die een hogere spanning leveren dan standaard aansluitingen.
Hoe kunt u een CCS-stekker gebruiken?
Net als bij CHAdeMO maakt CCS-laden gebruik van eigen laadconnectoren. Er zijn verschillende apps en oplaadkaarten beschikbaar waarmee u de locatie van het oplaadpunt kunt vinden dat CCS-opladen aanbiedt. Zodra u het punt hebt bereikt, selecteert u de connector die u nodig hebt, sluit u uw voertuig aan en begint het oplaadproces. Zodra uw elektrische auto is aangesloten, wordt hij vergrendeld door de CCS-connector. Dit werkt als een beveiliging die voorkomt dat andere EV-gebruikers de lader verwijderen terwijl uw auto wordt opgeladen.
Wat zijn de verschillende modi van laadkabels?
Er zijn vier verschillende modi waarin elektrische auto's met verschillende laadkabels kunnen worden opgeladen, namelijk modus 1, modus 2, modus 3, en modus 4.
Mode 1
De modus 1 laadkabels zijn standaard verlengkabels waarmee u uw EV in een standaard stopcontact kunt steken en opladen. Deze modus laat uw elektrische auto en het laadpunt niet met elkaar communiceren, en wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere of lichtere elektrische voertuigen.
Mode 2
De tweede modus is een laadkabel die doorgaans bij de aankoop van uw elektrische auto wordt meegeleverd en waarmee u uw EV kunt aansluiten op een standaard stopcontact voor huishoudelijk gebruik. De kabel is voorzien van een beschermingsmechanisme en een regelaar in de kabel waarmee uw EV kan communiceren met de laadbron. Deze modus levert over het algemeen een laadvermogen tussen 2kW en 3kW.
Mode 3
De derde modus is een van de meest gebruikte laadmodi over de hele wereld. Deze laadkabel wordt gebruikt om verbinding te maken met uw eigen laadstation, een verscheidenheid van waaruit u kunt kiezen met Plugnet. Deze oplaadstations kunnen thuis, semi-openbaar of openbaar zijn, en overal gebruikt worden, van uw huis of appartementencomplex tot uw kantoor of oplaadstation.
Deze kabels kunnen worden aangesloten op stekkers van type 1 of type 2, en dragen bij tot de communicatie, bescherming en controle tijdens het laadproces.
Mode 4
Voor de eerste drie modi van opladen moet de AC-stroom om uw auto op te laden worden omgezet met behulp van een AC/DC-omzetter die in het oplaadstation of uw elektrische auto aanwezig is. Modus 4 daarentegen wordt specifiek gebruikt voor gelijkstroomlading, waarbij de stroom wordt omgezet voordat deze wordt overgedragen aan het elektrische voertuig. Deze wijze van opladen wordt ook wel snel- of ultrasnelladen genoemd en omdat deze wijze van opladen een groter vermogen levert, worden de kabels permanent aan het oplaadstation bevestigd. Bij CCS-laden worden modus 4-laden en laadkabels gebruikt.
Wat zijn de verschillende oplaadstekkers?
Laadstekkers of laadconnectoren worden in de laadcontactdozen van uw elektrische voertuig gestoken. Deze oplaadstekkers variëren naargelang het voertuig waarin u rijdt, het oplaadniveau dat u nodig hebt, en zelfs het land waarin u zich bevindt. Maar er zijn enkele normen die wereldwijd worden gebruikt.
Het eerste type oplaadstekker is van het type 1, een enkelfasige stekker die een oplaadvermogen van maximaal 7,4 kW kan leveren. Het tweede type oplaadstekker, Type 2, wordt standaard gebruikt in de Europese Unie, is een driefasige stekker en levert een oplaadvermogen van maximaal 22kW in een huishoudelijke omgeving en een oplaadvermogen van maximaal 43kW in een openbare omgeving. En de derde waar we het over zullen hebben is de CCS-laadstekker. Het is een geavanceerde versie van de type 2 of type 1 stekker, met twee extra stroomcontacten en ondersteunt AC en DC laden. De CCS-laadstekker wordt verder uitgelegd in het volgende hoofdstuk.
Advies nodig voor laadkabels
U hoeft zich geen zorgen te maken, want Plugnet is er om u te helpen de juiste en meest geschikte keuze te maken voor u en uw EV. Een paar dingen die we moeten bekijken, om het u gemakkelijk te maken een CCS stekker te begrijpen, zijn de verschillende manieren van opladen en de verschillende soorten stekkers die worden gebruikt om EV's over de hele wereld op te laden.