Oplaadpunten elektrische auto: Laadpalen België
Vlaanderen telt ongeveer 4.300 openbare laadpunten voor elektrische wagens. Begin 2021 stonden er in Vlaanderen 4.262 publieke laadpunten voor elektrische auto’s. Het aantal is ten opzichte van 2016 bijna vertienvoudigd. In dat jaar stonden er al 430 openbare laadpunten.
Hoeveel laadpalen zijn er in België?
In België staan op dit moment 8.482 publieke oplaadpunten beschikbaar. Dat geeft ongeveer 4.200 openbare laadpalen (laadpalen hebben meestal 2 laadpunten). Hiermee beschikt België over ongeveer 1 publieke laadpaal per 8 elektrische auto’s. Daarmee staat België hoog in de Europese rangschikking.
Behoefte 150.000 laadpalen in 2030
Momenteel is het aantal laadmogelijkheden voldoende in vergelijking met de elektrische auto’s op de weg. Tegen 2030 moet het aantal laadpalen sterk toenemen. Steeds meer merken verklaren nu al dat ze in de toekomst enkel nog elektrische auto’s zullen aanbieden. Jaguar en Ford zijn maar een paar voorbeelden. In 2030 verwachten we dat er 2 miljoen elektrische voertuigen op de weg zullen zijn.
AVERE, de Belgische federatie voor elektromobiliteit is van mening dat om die auto’s allemaal van elektriciteit te voorzien we zeker 150.000 laadpalen nodig hebben. Om dit te kunnen verwezenlijken en tegelijkertijd de plaatsingen te spreiden zullen we 15.000 palen per jaar moeten plaatsen. Momenteel is dit nog niet te merken aan het huidige aantal installaties. Meer nog, nu lijkt het erop dat er geen laadpalen geplaatst worden.
Hoe openbare laadpalen vinden?
Steeds meer apps en kaarten laten toe om bestaande openbare laadpalen te lokaliseren. Elektrische wagens beschikken over een ingebouwde GPS en hebben ook laadinstallaties op hun kaarten gezet. Zo kunt u, wanneer u merkt dat u stroom nodig heeft, altijd een laadpaal vinden. Er bestaan ook online kaarten die voortdurende van updates worden voorzien. Zo weet u waar er laadpunten zijn in uw streek. Hierbij is het belangrijk om te weten dat niet elke laadpas geldig is bij elk laadpunt. U moet hier altijd eerst checken of u er wel terecht kunt.
Aantal snellaadpalen: 111
111 van de 4.262 openbaar toegankelijke laadpunten voor elektrische wagens betreffen snellaadpunten. Dit aantal is goed voor 2,6% van het aantal openbare laadpunten. Deze snelle laders hebben een capaciteit van meer dan 23 kilowatt (kW) en veelal zelfs 50 kW. Hierdoor is de laadtijd beperkt tot amper 30 minuten.
Grote steden? Meer openbare laadpunten!
In de grotere steden zijn er meer laadpunten dan in de kleinere gemeenten. Eind 2020 deed de stad Gent het het best met 362 openbare laadpunten voor elektrische voertuigen. Ook Antwerpen, Mechelen en Brugge staan mee aan de top. Deze steden tellen ook meer dan 100 openbare laadpunten.
Er zijn maar twee gemeenten die eind vorig jaar nog een openbaar laadpunt hadden. Het gaat over Moorslede en Sint-Laureins.
Definities:
Openbare laadpaal
Openbaar laadpunt: aansluiting aan een laadpaal waaraan 1 elektrische wagen kan laden. Een openbaar laadpunt is de klok rond toegankelijk voor alle gebruikers, zonder onderscheid van status. Ook laadpunten op private grond en die de vereisten respecteren, tellen mee als openbaar laadpunt.
Snellaadpaal
Snellaadpunt: dit laadpunt heeft een capaciteit van meer dan 22 kW. In de meeste gevallen kunt u rekenen op 43 tot 50 kW. Indien uw auto geschikt is voor snelladen, kunt u de batterij opladen in minder dan 30 minuten. Bij een conventioneel laadpunt van < 22 kW duurt dit ongeveer 50 minuten om 100 km te blijven rijden. Er bestaan ook ultrasnelladers. Deze hebben een capaciteit van meer dan 150 kW. Dan duurt het minder dan 10 minuten om je wagen voor eenzelfde afstand op te laden.